droom en daad

    het zoeken van henriette roland holst


    documentaire, 74', zwart/wit en kleur


als aankomend dichteres uit een gegoed burgerlijk milieu stort henriette roland holst (1869-1952) zich vol idealisme en overgave in de arbeidersbeweging. het is een roerige tijd. de tijd dat nederland even leek te balanceren op de grens van een revolutie. maar binnen de verschillende socialistische partijen vond een heftige richtingenstrijd plaats. henriette, die eigenlijk een diep verlangen naar harmonie koesterde, vond niet gemakkelijk haar plek. toen ze na een reis door de sovjet unie ontgoocheld terugkwam, voelde ze zich bij geen enkele linkse partij meer thuis.
De film reconstrueert deze periode aan de hand van oud filmmateriaal, gecombineerd met teksten van henriette roland holst zelf: flarden uit brieven, gedichten, toespraken en boeken.

scenario: annette apon
stem henriette roland holst: lineke rijxman
camera: peter brugman en vele onbekende cameramensen uit de periode 1911-1930
montage: jan ketelaars
geluidsontwerp: paul gies/klink
beeldafwerking: loods, lux & lumen
producent: digna sinke voor sng film www.sngfilm.nl

première 24 november 2012 in eye filmmuseum amsterdam

nederlands film festival 2013
festival elles tournent, brussel 2013
mumbai women's international film festival 2013distributie: rieks hadders/mokum filmdistributie www.mokumfilm.nl

de dvd (lange versie) is verkrijgbaar via www.sngfilm.nl

Poëtisch en adembenemend mooi gefilmde documentaire (...) De unieke filmbeelden die Apon gevonden heeft zijn ontroerend. Ze maken me deelgenoot van een tijd waarin ik me - werkend aan mijn biografie - met alle middelen die me ten dienste stonden heb geproberen te verplaatsen. Apon zette me er met háár middelen in één klap middenin. (..) Zestig jaar na haar dood dompelt Apon ons niet alleen onder in de stormachtige tijd van Roland Holst, ze voert ons ook binnen in haar onstuimige, bij vlagen briljante geest. (Elsbeth Etty in Opzij)